Edificii religioase Delta Dunarii

BASILICA, NICULITEL (la 15 km de Isaccea) -cea mai veche constructie cunoscuta pana in prezent in tara noastra; unicat arhitectonic in Europa. Basilica – cripta au fost construite in timpul imparatului Valens (dupa anul 370 d.Hr.)

MANASTIREA COCOS –(la 8 km – Isaccea si la 9 km nord-est – satul Nifon) – ridicata in 1835 in stil oriental (turcesc), dar cu puternice influentate din arhitectura romaneasca.
Detine un muzeu de arta medievala si moderna ce include si colectii de carte veche si icoane.

MANASTIREA CELIK – DERE (satul Telita, comuna Frecatei, la 22 km de Isaccea) construita intre anii 1841-1844 de catre calugarii romani si rusi. Pastreaza o colectie de arta medievala. Langa manastire poate fi vazuta o raritate in peisajul romanesc: o moara de vant.

MOSCHEEA LUI ALI-GAZA PASA, BABADAG – (la 35 km sud de Tulcea) – cel mai vechi monument de arhitectura musulmana din Romania (sec. xVII). Are un minaret de 23 m inaltime.

Muzee, Case memoriale Delta Dunarii

MUZEUL DELTEI DUNARII, TULCEA – cuprinde urmatoarele sectii:

  • stiinte naturale (infatiseaza flora fauna Deltei; include un acvariu ce prezinta diferite specii de pesti din Delta Dunarii dar si exemplare exotice);
  • istorie si arheologie (valoroase exponate privind trecutul zonei);
  • etnografie si arta populara, arta plastica (include o colectie grafica moderna si contemporana)

CASA MEMORIALA „PANAIT CERNA”, CERNA – aici s-a nascut, a copilarit Panait Cerna, poet cu o rara sensibilitate, adanca reflexie (1881-1913).

Alte muzee: Muzeul casei Lipovene, Jurilocva

Monumente Delta Dunarii

 

MONUMENTUL EROILOR DE PE COLNICUL HOREI, TULCEA – inaltat in semn de omagiu eroilor cazuti in Razboiul de Independenta din 1877-1878.

Monumentul de la Smardan (in memoria marinarilor care s-au jertfit pentru independenta tarii); Statuia lui Mircea cel Batran, Tulcea (inchinata marelui voivod roman, 1386- 1418, care a luptat pentru eliberarea Dobrogei de sub dominatia otomana; sculptor Ion Jalea).

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCalatorie de placere prin Tulcea
Articolul următorMinuni din Delta Dunarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here