Istanbul este cel mai mare oras din Turcia reprezentand cel mai mare centru economic, cultural  si istoric al tarii.  Cu o populatie de 13.5 milioane de locuitori, Istanbulul formeaza cea mai mare aglomeratie urbana din Europa.

Este singurul oras din lume ce se afla situate pe doua continente, Europa si Asia, partea sa europeana  aflandu-se in regiunea istorica Tracia, cea asiatica situandu-se in Anatolia.  Numele de Istanbul i-a fost atribuit in anul 1928, iar din anul 1985  a fost inscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Obiective turistice in Instambul

1Moscheea albastra

Moscheea albastra este cea mai mare moschee din Istanbul si a fost construita la ordinele sultanului Ahmet I intre 1609- 1616. Desi exteriorul sau nu are nicio legatura cu culoarea albatra, la interior au fost folosite 20.000 de placi de faianta albastra “Iznik” si de aici ii vine si denumirea de Moschee Albastra.  Aceasta este singura moschee din Turcia cu sase minarete, dupa construirea sa ivindu-se un conflict deoarece doar Moscheea Haram (cea mai sfanta moschee din lume) mai avea sase minarete,  conflictul finalizandu-se cu adaugarea unei minarete moscheei Haram.

2Marele Bazar

Marele bazar este un mare centru comercial al Istanbulului inca din anul 1461, acesta fiind extins in timpul domniei Sultanului Suleyman Magnificul.  Marele bazar cuprinde peste 5000 de magazine si atrage zilnic peste 250.000 de vizitatori fiind una dintre cele mai mari piete acoperite din lume.  Standurile sunt grupate in functie de tipul de marfa fie ca este vorba despre ceramica pictata, magazine de vechituri, covoare, bijuterii sau broderii.

3Parcul Miniaturk

Parcul Miniaturk  cu o suprafata de 60.000 de metri patrati este cel mai mare parc de miniaturi din lume.  Cladirile miniaturale se intind pe o suprafata de 3500 de metri patrati, 40000 fiind liberi pentru a putea fi folositi pentru urmatoarele adaugiri. Pana in prezent parcul contine 105 cladiri miniaturale ce constau in:  Manastirea Sumela, Moscheea Suleymaniyeturnul Galata , casele Safranbolu , Hagia Sofia s.a. Constructiile sunt rezistente impotriva schimbarii vremii doarece au fost realizate dintr-un material plastic special si inainte de a fi expuse au fost trecute prin spatiul de test.

4Palatul Topkapî

Palatul Topkapî vegheaza inca Turcia si reprezinta unul dintre cele mai importante obiective turistice din Istambul. Din Palatul Topkapî a fost condus Imperiul Otoman timp de peste 400 de ani (de aici a condus Imperiul Otoman și Sultanul Suleyman Magnificul).

Palatul Topkapi se află în zona pieței Sultanahmet.

5Muzeul Sfânta Sofia

Biserica Sfânta Sofia a fost construita in anul 537 si a avut rol de biserica pana in anul 916 cand a fost transformata in moschee (1934).

6Basilica Cisterna (palatul Scufundat)

Basilica Cisterna se afla in apropierea Muzeului Sfânta Sofia si reprezinta un fost rezervor de apa al orasului Istambul. Basilica Cisterna are 336 de coloane din piatra frumos luminate. Cisternele (Basilica Cistern, Yerebatan Sarnıc, Sunken Palace Cistern sau Yerebatan Saray Sarnıci) reprezinta o atractie a vechiului Constantinopol. Turistii coboara sub oras pentru a admira coloanele de marmura, scufundate în pânza de apa prin care misuna pesti, de la cei mici la unii impresionant de mari.

Cisternele dateaza din secolul al VI-lea d. Hr. Au fost construite pentru a alimenta cu apa palatul imperial si cladirile înconjuratoare. Luminitele difuze, clipocitul apei, penumbra numeroaselor coloane scufundate, pestii mici si cei imensi alunecând în apa, toate realizeaza o atmosfera aparte.

Basilica Cisterna se numeste si „Palatul Scufundat” deoarece coloanele de marmura ce o compun se inalta din apa si par incomensurabile. Ea a fost construita in perioada domniei lui Justinian I, si reprezinta o sectiune a unei retele impresionante de bazine construite in aceea perioada pentru a alimenta orasul cu apa.

7Moscheea Noua

Moscheea Noua sau Moscheea Sultanei Valide se afla in Eminonu, cartierul Fatih, Istanbul, pe malul Cornului de Aur, la capatul sudic al Podului Galata. Moscheea a fost construita intre anii 1597-1665 din granit si marmura, in stil otoman cu doua minarete. Proiectul a apartinut arhitectilor David Aga si Mustafa Aga, care au actionat la comanda sultanei Safia, sotia lui Murad III.

Dupa moartea sultanului, proiectul a fost abandonat. Ulterior, la sfarsitul anului 1660, Sultan Valide, mama lui Mehmed IV, Hatice Sultan Turhan, a reinceput lucrarile la moschee, ingloband in complexul sau si Bazarul Egiptean (Bazarul cu mirodenii).

8Palatul Dolmabahce

Palatul Dolmabahce e cea mai mare si mai luxoasa resedința din Turcia: 15.000 de metri patrați construiți, 285 de camere, fara a socoti baile, holurile si anexele. In palat se întâlneste opulența orientala a celor sase sultani care l-au locuit (ultimii conducatori ai Imperiului Otoman) cu rafinamentul occidental. De altfel, palatul seamana mai mult cu o resedința imperiala franceza sau austriaca, decât cu locațiile din 1001 de nopți;

O parte din bogatia sultanilor otomani se afla expusa în spatele unor geamuri securizate.

Punctul culminant al unei vizite la Dolmabahce e intrarea în Sala Muayede, o incinta care îți taie respirația. E o sala atât de înalta încât sub cupola ei ar putea încapea un bloc cu 12 etaje. De cupola cu diametru de 25 de metri si înalta de 36 m atârna un candelabru de cristal de 4 tone si jumatate, fabricat în Anglia în secolul XIX. Era inițial luminat cu gaz, dar a fost modificat pentru a folosi peste sase sute de becuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here